Όλυμπος, 16/7/2011
Αυτή η μικρή ασπέρουλα (Asperula muscosa Boiss. &Heldr.) είναι ένα ακόμα στενότοπο ενδημικό φυτό του Ολύμπου, που ανακάλυψε ο Theodore Heldreich το 1851, κατά την ανάβασή του στο βουνό.
Εντοπίζεται σε ξηρές, βραχώδεις θέσεις μέσα σε δάσος με μαυρόπευκα ή ρόμπολα, μερικές φορές και σε ανοιχτά δάση οξιάς, σε υψόμετρο 1200-2000 μ. Τα λευκά μικροσκοπικά του ανθάκια που δεν ξεπερνάνε τα 4 χιλ. εμφανίζονται από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο του 1995, τον Παγκόσμιο Κατάλογο Ειδών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε., τον κατάλογο με τα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», ενώ το 1997 υπήρχε και στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης με το χαρακτηρισμό «σπάνιο».
Είναι στενά συγγενική με την Asperula baenitzii, τοπικό ενδημικό είδος της Αττικής. Η τελευταία εμφανίζεται στα όρη Πατέρας και Πάρνηθα, ενώ έχει επίσης αναφερθεί από το όρος Αιγάλεω και είναι Κινδυνεύον σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων.
Η οικογένεια Rubiaceae, αντιπροσωπεύεται στην Ευρώπη κυρίως με ποώδη φυτά, τα οποία έχουν αντίθετα φύλλα και φέρουν φυλλόμορφα παράφυλλα. Πρόκειται όμως για οικογένεια που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τροπικά και ξυλώδη είδη, αρκετά από τα οποία είναι σημαντικά από οικονομικής απόψεως. Σε αυτήν ανήκει εξάλλου και το Coffea arabica, στο οποίο πολλοί από εμάς βασίζουμε το πρωινό μας ξύπνημα! Επίσης σε αυτήν εντάσσεται το γένος Cinchona, το οποίο περιλαμβάνει δενδρώδη είδη, από το φλοιό των οποίων πρωτοπαρασκευάσθηκε η κινίνη, φάρμακο που ήταν υπεύθυνο για τον περιορισμό της μάστιγας της ελονοσίας.
Ας γίνει συλλογική συνείδηση η προστασία όλου αυτού του φυσικού θησαυρού που τόσο άψογα μας παρουσιάζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!