Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Pulsatilla halleri ssp. rhodopaea

Όλυμπος, 7/4/2012

Η Pulsatilla halleri ssp. rhodopaea (Stoj. & Stef.) K. Krause είναι ένας σπάνιος προάγγελος της άνοιξης. Ενδημικό της κεντρικής περιοχής των Βαλκανίων, εξαπλώνεται, εκτός της Ελλάδας, από τη Β. Αλβανία έως την Α. Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, απαντά μόνο σε κάποια από τα βουνά του Βορρά (π.χ. Βούρινος, Όλυμπος, Βόρρας, Τσιγκέλι, Φαλακρό, Όρβηλος, κ.α.).

Φύεται σε ανοιχτούς θαμνώνες και ξηρά λιβάδια, σε βραχώδεις ασβεστολιθικές θέσεις και υψόμετρο από 600 έως 1400 μ. Εμείς την εντοπίσαμε σε ανοίγματα δάσους μαύρης πεύκης. Ανθίζει από το Μάρτιο έως την αρχή του Μαΐου.

 Όλυμπος, 14/5/2011

Το γένος περιλαμβάνει 25-30 είδη που εξαπλώνονται στο Β. ημισφαίριο, τα περισσότερα σε ορεινές περιοχές. Είναι ισχυρά τοξικά φυτά και έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις. Στις μέρες μας χορηγούνται, μεταξύ άλλων, και ως ομοιοπαθητικά φάρμακα.

4 σχόλια:

  1. Πανέμορφη και ζηλευτή (κυριολεκτικά) .

    Καλή δύναμη για την συνέχεια φίλοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είχαμε βρει πέρυσι καρπισμένη και περιμέναμε σχεδόν ένα χρόνο για να τη βρούμε επιτέλους ανθισμένη! Από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα κατά τη γνώμη μου.

      Καλή άνοιξη Ηλία!

      Διαγραφή
  2. Καταλαβαίνω απόλυτα Κατερίνα .

    Σκέψου όμως την τελευταία στιγμή να το έχει φάει κάποιο άγριο ζώο και να μην βρεις τίποτα .! Η φύση είναι πάντοτε απρόβλεπτη και γιαυτό η κάθε φωτογραφία που φέρνουμε μαζί μας είναι ανεκτίμητη .

    Χαιρετισμούς από τα βουνά της Ευρυτανίας και τους μικρούς της κατοίκους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά την έχετε μυριστεί; Αν οχι.....έχετε χάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή