Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Fritillaria rhodokanakis x F.spetsiotica

Δίδυμο, Αργολίδα, 24/3/2012

Τι συμβαίνει όταν δύο όμορφες φριτιλλάριες, που ζούνε απομονωμένες στα νησιά όπου ενδημούν, συναντηθούν στην απέναντι ακτή; Αποκτούν πολλούς υβριδικούς απογόνους!

Η Fritillaria rhodokanakis Orph. ex Baker είναι ενδημική της Ύδρας και κάποιων ακόμα μικρών γειτονικών νησιών. Η F. spetsiotica Kamari, όπως φανερώνει το όνομά της, είναι ενδημική των Σπετσών και κάποιων ακτών απέναντί τους.

Οι δύο νησιώτισσες φριτιλλάριες συναντώνται στην περιοχή της Αργολίδας και υβριδίζουν πολύ έντονα. Στο παιχνίδι μπαίνει και η F. graeca που κατεβαίνει από το Βορρά. Έτσι, οι ενδιάμεσες μορφές μεταξύ των τριών φυτών που μπορεί να συναντήσει κανείς στην περιοχή της Αργολίδας είναι αμέτρητες. Το 1987, μάλιστα, η Zaharof θεώρησε τα υβρίδια της F. rhodokanakis από την περιοχή του Πόρου υποείδος της τελευταίας, το οποίο ονόμασε ssp. argolica.


Τα άτομα που συναντήσαμε εμείς στην περιοχή του Δίδυμου όρους φέρουν τη χαρακτηριστική κίτρινη ζώνη της F. rhodokanakis στην άκρη των τεπάλων, αλλά και το ψηφιδωτό μοτίβο της F. spetsiotica. Ανάμεσα σε αυτά εντοπίσαμε μερικά άτομα που θα μπορούσαν να είναι αμιγώς F. rhodokanakis, καθώς απουσίαζαν εντελώς από αυτά οι ψηφίδες.

Άτομο που μοιάζει περισσότερο με F. rhodokanakis

Η F. rhodokanakis συμπεριλαμβάνεται σε καταλόγους απειλούμενων φυτών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο! Συγκεκριμένα, προστατεύεται από την Οδηγία 92/43, τη Σύμβαση της Βέρνης, το Π.Δ. 67/81 και συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης και τον παγκόσμιο κατάλογο των φυτικών ειδών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε. Επιπλέον, το υβρίδιο F. rhodokanakis x F. spetsiotica υπάρχει ανάμεσα στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου