Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Lilium chalcedonicum

Οίτη, 22/7/2014

«…τὰ δὲ κρίνα φησὶν ὁ Θεόφραστος εἶναι καὶ πορφυρανθῆ»

Ἀθηναίου Δειπνοσοφισταί

Το γένος Lilium πήρε το όνομά του από το αρχαιοελληνικό λείριον, λέξη που χρησιμοποιήθηκε μαζί με το όνομα κρίνος για τα φυτά με τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη που και σήμερα ονομάζουμε κρινάκια. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από 5 είδη, όλα εξαιρετικής ομορφιάς.


Βούρινος, 12/8/2014

Το Lilium chalcedonicum L., ο κόκκινος κρίνος, απαντά στην Ελλάδα, από τα βουνά της βόρειας Πίνδου μέχρι και την Πελοπόννησο, και τη νότια Αλβανία. Προτιμά πετρώδεις ημισκιερές θέσεις που κρατάνε λίγη υγρασία, κυρίως σε ασβεστόλιθο. Τα υψόμετρα στα οποία θα τον συναντήσετε κυμαίνονται από 500 έως 1900 μ. και η ανθοφορία του, καθαρά θερινή, ξεκινά τέλη Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου.    


Γκιώνα, 18/7/2014

Ο κόκκινος κρίνος προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αποφασίσω. Λευκά, κόκκινα, κίτρινα, ροζ, όλα είναι υπέροχα!

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη για την -εκτός θέματος, ίσως- παρέμβαση!!
    Αν είχαμε και φωτό με τα 10-12 άνθη (Όλυμπος πχ) σίγουρα θα το λέγαμε αν όχι ωραιότερο τλχστν εντυπωσιακότερο!!!
    Συγχαρητήρια για πολοστή φορά για τα θέματά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Φέτος μέτρησα σε ένα L. martagon στο Παγγαίο 14 άνθη. Εξίσου εντυπωσιακό... Αλλά και τα L. albanicum με τα 6 άνθη στις πλαγιές του Γράμμου μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις! Γι' αυτό λέω ότι δεν μπορώ να αποφασίσω...
      Δε μας ενοχλούν οι παρεμβάσεις, ανεξαρτήτως θέματος :)

      Διαγραφή