Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Narthecium scardicum

Μαυροβούνι, 4/7/2014

Από τα πιο δυσεύρετα φυτά της Ελλάδας, το Narthecium scardicum Košanin απαντά σε δύο μόνο βουνά της βόρειας Πίνδου: το Σμόλικα και το Μαυροβούνι Γρεβενών. Το όνομά του πιθανόν να παραπέμπει στη λέξη νάρθηκας, αν και μπορεί απλώς να είναι αναγραμματισμός ενός άλλου γένους με το οποίο φιλοξενούνταν στην ίδια οικογένεια, το γένος Anthericum (Liliaceae). Τώρα πια το Narthecium έχει μετακινηθεί στην οικογένεια Melanthiaceae.

Εκτός Ελλάδας, το N. scardicum βρίσκεται μόνο στη βορειοανατολική Αλβανία και τη νοτιοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή δηλαδή του όρους Σκάρδος, από όπου πήρε το όνομά του το είδος.

Το σπανιότατο αυτό φυτό, με τα χαρακτηριστικά τριχωτά νήματα των στημόνων, φύεται σε υγρές θέσεις, δίπλα σε ρυάκια και πηγές, σε υψόμετρο από 1500 έως 2100 μ. και σερπεντινικό υπόστρωμα. Ανθίζει μόνο τον Ιούλιο.

Περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο φυτών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

6 σχόλια:

  1. Μοναδικό εύρημα, πληρέστατη η παρουσίαση. Να είσαι πάντα καλά με την ομορφιά της φύσης μας παντοτινό οδηγό στη ζωή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο εύρημα ήταν ένα μικρό απωθημένο. Εσύ σίγουρα μπορείς να φανταστείς τη χαρά μου όταν το αντίκρυσα :)

      Διαγραφή
  2. Αν τα σπάνια φυτά ήταν μεταλλικά, θα έλεγα οτι χρησιμοποιείς metal detector και τα ανακαλύπτεις. Τώρα τι να πω; Μπράβο και πάλι! Καλό καλοκαίρι (Όσο έμεινε!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να δουλεύει έτσι, γιατί έχω πολλά ακόμα να ξετρυπώσω! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  3. Πανέμορφο φυτό ...καταπληκτική δουλειά....μπράβο Κατερίνα , πάντα να έχεις την ίδια αστείρευτη διάθεση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι κι εγώ να έχεις την ίδια αστείρευτη διάθεση για βουνοκορφές και φωτογραφίες!

      Διαγραφή