Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Silene haussknechtii

Βασιλίτσα, 17/6/2012


Καλωσορίζουμε τη φετινή άνοιξη με ένα φυτό ενδημικό των βουνών της βόρειας Πίνδου. Πρόκειται για τη Silene haussknechtii Hausskn., μια σιληνή που φαίνεται να σχετίζεται με τις S. sedoides και S. pentelica των χαμηλών υψομέτρων της νότιας Ελλάδας. Ένα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι τα σχεδόν ακέραια πέταλά της, χρώματος ανοιχτού ροζ από την πάνω πλευρά και αρκετά σκουρότερου από την κάτω.


Όπως αναφέρθηκε, είναι ενδημική του βόρειου κομματιού της οροσειράς της Πίνδου, αν και θα έπρεπε να αναζητηθεί στη γειτονική Αλβανία, καθώς είναι πιθανό η εξάπλωσή της να φτάνει μέχρι εκεί. Φύεται σε οφιολιθικά υποστρώματα, σε γκρεμούς ή βραχώδεις θέσεις δασών πεύκης και οξιάς ή θαμνώνες πυξαριού. Έχει αναφερθεί από τα 700 έως τα 2100 μ. και ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.


Η S. haussknechtii προστατεύεται από τη Σύμβασης της Βέρνης (1979, για την Προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος) και το ΠΔ 67/81 του Ελληνικού Κράτους. Ακόμη, περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο των φυτικών ειδών που χρήζουν προστασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) του 1997, στην κατηγορία «Τρωτό», και στα Άλλα Σημαντικά Φυτά του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου