Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Bellevalia hyacinthoides

Λευκάδα, 9/1/2012

Μία διακριτική παρουσία πασχίζει για λίγη προσοχή αυτές τις πρώτες μέρες της καινούριας χρονιάς. Μικρή και κομψή, η Bellevalia hyacinthoides (Bertol.) K. Perss. & Wendelbo ξεπροβάλλει λίγα μόλις εκατοστά πάνω από το έδαφος, χάρη στη βοτρυοειδή της ταξιανθία με τα λευκά-γαλαζωπά ανθάκια. Κάθε άνθος φέρει στη βάση του ένα βράκτιο με λογχοειδείς λοβούς. Τα φύλλα εκπτύσσονται από τη βάση και είναι μακρύτερα από το στέλεχος και την ταξιανθία μαζί.


Εμφανίζεται σε ξηρές πετρώδεις θέσεις με φρύγανα και μακκία βλάστηση, σε παρυφές χωραφιών, σε ελαιώνες και ακαλλιέργητους αγρούς, από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 1000 m. Ενδημικό είδος της Ελλάδας, απαντά στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα, στις Κυκλάδες και στα Ιόνια Νησιά.


Παρά το μικρό της μέγεθος, η B. hyacinthoides έχει γίνει ανά τους αιώνες το επίκεντρο μιας ονοματολογικής σύγχυσης. Κατά καιρούς της έχουν αποδοθεί ονόματα όπως Strangweja spicata, Strangweja hyacinthoides και Bellevalia spicata. Το τελευταίο, αν και αναφέρεται από πολλές πηγές ως ξεχωριστό ενδημικό είδος της Ελλάδας, αποτελεί απλώς ακόμα ένα συνώνυμο. Σε μια χώρα όπου η ονοματολογία μερικές φορές γίνεται μείζον εθνικό θέμα, πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι λέμε…


Συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Φυτών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε. και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

 

2 σχόλια:

  1. για ακόμα μία φορά πολύ ωραίες φωτογραφίες και πολύ καλό κείμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Συγχαρητήρια και σε σένα για το blog σου και θα συμφωνήσω κι εγώ με το Γιώργο για τη χρήση της αγγλικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή