Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Limonium damboldtianum


 
Λευκάδα, 5/11/2011

Το Limonium damboldtianum Phitos & R. Artelari παλαιότερα θεωρείτο στενότοπο ενδημικό της Κεφαλονιάς, μέχρι που εντοπίστηκε και σε κάποιες περιοχές της Λευκάδας (*Τρίγκου, 2006). Ανήκει στο group του L. dictyophorum, το οποίο περιλαμβάνει είδη που εξαπλώνονται στην Αδριατική και το Ιόνιο. 

Τα μικρά μωβ άνθη του του δίνουν, όπως και σε άλλα είδη του γένους Limonium, το προσωνύμιο θαλάσσια λεβάντα (sea lavender). Η ανθοφορία του ξεκινά τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι και το Νοέμβριο. 

 
Το είδος είναι τυπικό χασμόφυτο και εντοπίζεται αποκλειστικά σε ρωγμές παραθαλάσσιων ασβεστολιθικών βράχων, οι οποίοι είναι σχεδόν κάθετοι και μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα 200 μ. Οι εντυπωσιακοί αυτοί σχηματισμοί ονομάζονται mega cliffs και είναι αρκετά συνηθισμένοι στις δυτικές ακτές της Λευκάδας και άλλων νησιών του Ιονίου. 




Το L. damboldtianum συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ελληνικό Red Data Book του 1995 με το χαρακτηρισμό σπάνιο, αν και ο απρόσιτος χαρακτήρας του ενδιαιτήματός του το προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


*Τρίγκου Β., 2006: Σημαντικοί βιότοποι και φυτά της νήσου Λευκάδας : προτάσεις για την προστασία των βιοτόπων και της αυτοφυούς χλωρίδας, Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, Πάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου