Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Oxytropis purpurea

Σινιάτσικο, 11/6/2011

Τα μεγάλα υψόμετρα κρύβουν και μεγάλες χλωριδικές εκπλήξεις, όπως αυτό το τριανταφυλλί ψυχανθές, σπάνιο τόσο για το χρώμα του, όσο και για τη συνολική εξάπλωσή του.

Το Oxytropis purpurea (Bald.) Markgr. έχει βρεθεί στα βουνά Όλυμπος, Σινιάτσικο, Μπούτσι και Άθως. Εκτός συνόρων έχει απαντά μόνο στην Αλβανία και τη νοτιοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβία. Φύεται σε ασβεστολιθικές βραχώδεις θέσεις και ανθίζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Προτιμά τα μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1900 μ., αν και έχει αναφερθεί και από τα 1000 μ. Στον Όλυμπο έχει βρεθεί μέχρι τα 2800 μ.  

Προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασία του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000». Το 1997 αναφέρθηκε ως «Σπάνιο» για την Ελλάδα και την Αλβανία στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης. 

2 σχόλια:

  1. Τι να πω για τις φωτογραφίες , την παρουσίαση και την διάχυτη αγάπη σου για την χλωρίδα μας ; Φοβάμαι ότι οποιοδήποτε σχόλιο θα χαλάσει το υπέροχο αυτό δημιούργημα .
    Ένα απλό και ταπεινό ευχαριστώ μονάχα για όλους αυτούς τους εξαίσιους εκπροσώπους της φύσης που μας γνωρίζεις κάθε τόσο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστω και καθυστερημένες λόγω τεχνικών προβλημάτων, δέξου κι εσύ τις δικές μου ευχαριστίες Ηλία!

      Διαγραφή