Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Dianthus anatolicus

Λέσβος, 1/6/2013

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συγγενεύουν χλωριδικά με τη γειτονική Ανατολία και αποτελούν συχνά το όριο εξάπλωσης φυτικών ειδών προς τη δύση. Έχουμε ήδη αναφέρει το Haplophyllum megalanthum, το Himantoglossum comperianum και τον Crocus biflorus ssp. nubigena. Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ακόμα τέτοιο φυτό που γεφυρώνει τη Λέσβο με την Τουρκία και δεν αναγνωρίζει τα τεχνητά γεωγραφικά όρια των ανθρώπων: τον Dianthus anatolicus Boiss.

Το μικρό αυτό άσπρο γαρυφαλλάκι κρύβει μια έκπληξη στην κάτω επιφάνεια των πετάλων του, καθώς το χρώμα εκεί πλησιάζει προς το κόκκινο. Εξαπλώνεται στην κεντρική και δυτική Ανατολία και την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Στην Ελλάδα έχει αναφερθεί μόνο από τη Λέσβο, όπου ανακαλύφθηκε το 1993, και τη Χίο (1997). Φύεται σε πετρώδεις τοποθεσίες, σε μακκία βλάστηση ή πευκοδάση, από τα 20 έως τα 700 μ. Ανθίζει μέσα Απριλίου με τέλη Ιουνίου. 

2 σχόλια:

  1. το έχω δεί στην τροιζήνα σε αρκετά μεγάλη έκταση,διάσπαρτα σε βουνο της τροιζήνας στην πελοπόννησο.γύρω στα 500-600 μέτρα υψόμετρο αλλα με έντονα φούξια άνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γένος Dianthus αποτελείται από περισσότερα από 44 είδη στην Ελλάδα, χωρίς να μετρήσουμε τα υποείδη. Προφανώς ήταν κάποιο άλλο αγριογαρύφαλλο, αφού το συγκεκριμένο είναι άσπρο και στην Ελλάδα απαντά μόνο στη Λέσβο και τη Χίο. Αν θέλετε, στείλτε μου φωτογραφία και θα κάνω μια προσπάθεια να σας το αναγνωρίσω.

      Διαγραφή