Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Narcissus poeticus ssp. radiiflorus

Βασιλίτσα, 4/5/2013


Ο νάρκισσος των ποιητών, Narcissus poeticus L., έτσι όπως στέκεται πάνω από ρέματα και πηγές, με τα άνθη του στραμμένα προς το νερό, θυμίζει σίγουρα το νέο εκείνο της μυθολογίας, τον συνονόματό του, που ερωτεύτηκε το είδωλό του, όταν καθρεφτίστηκε στα νερά μιας λίμνης και πέθανε από λύπη για τον ανεκπλήρωτο έρωτά του.


 Στη Βασιλίτσα συναντήσαμε το υποείδος radiiflorus (Salisb.) Baker, που απαντά και σε άλλα βουνά της βόρειας Πίνδου, αλλά και στην Οίτη, το Βαρνούντα και τον Κάτω Όλυμπο. Εκτός Ελλάδας, θα τον βρείτε στη νότια Γαλλία, τη νότια Ελβετία, τη βόρεια Ιταλία, τη νότια Αυστρία και τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Φύεται σε υγρά λιβάδια μεγάλων υψομέτρων, από τα 1300 έως τα 2400 μ. και ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο.


Προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ, όπως επίσης και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».



4 σχόλια:

  1. Μπορεί να λέγεται Ο Νάρκισσος των Ποιητών, εσείς όμως γράφετε Ποίηση του Νάρκισσου με τις φωτογραφίες σας! Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ποίηση ρέει άφθονη τόσο στις δικές σου φωτογραφίες, όσο και στο σχόλιό σου, Mr Taglides! Ευχαριστούμε!

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω πόσα άτομα ζουν στην Βασιλίτσα , αλλά στην Οίτη το θέαμα είναι μοναδικό . Πλαγιές ολόκληρες και υγρολίβαδα είναι γεμάτα και με τις δύο "φόρμες" του είδους . Κατανοώ πλήρως τα συναισθήματά σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα αρκετούς και στη Βασιλίτσα, αλλά θυμάμαι την περσινή σου ανάρτηση από την Οίτη. Ήταν πολύ εντυπωσιακές οι φωτογραφίες με τους αμέτρητους νάρκισσους! Πάντως ακόμα και έναν να συναντούσα, το ίδιο θα χαιρόμουν..

      Διαγραφή