Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Paeonia mascula ssp. mascula

Λέσβος, 27/4/2013

Η Paeonia mascula (L.) Mill. ssp. mascula τραβά αμέσως το βλέμμα όποιου βρεθεί στην ορεινή Λέσβο με το έντονο χρώμα της και το αξιοσημείωτο μέγεθός της. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε μέσα από το blog το εντυπωσιακό αυτό λουλούδι. Έχουμε αναφερθεί στο ίδιος είδος με το σημερινό, αλλά σε διαφορετικό υποείδος (ssp. russi, περισσότερα εδώ).




Η εξάπλωση του υποείδους mascula περιλαμβάνει περιοχές της νότιας Ευρώπης, εκτός της Ιβηρικής χερσονήσου, και περιοχές της Τουρκίας, του βόρειου Ιράκ και του βόρειου Ιράν. Στην Ελλάδα απαντά τοπικά στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά Λέσβος, Σάμος και Χίος. Μάλιστα, κάποια δείγματα από τα νησιά Λέσβος και Σάμος έχουν ενδιάμεσα χαρακτηριστικά με το υποείδος triternata (Boiss.) Stearn & P. H. Davis, που στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στο όρος Μενοίκιο.

Φύεται σε ανοίγματα δασών πεύκης, ελάτης και καστανιάς ή, κάποιες φορές, σε λιβάδια και πτεριδώνες. Προτιμά τα ασβεστολιθικά υποστρώματα και υψόμετρο από 500 έως 1150 μ. Η ανθοφορία της περιλαμβάνει τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

3 σχόλια:

  1. Αγαπημένο είδος (και το καλλιεργήσιμο), το άγριο μόνο στον κήπο Διομήδους το έχω δει - δεν θα το πετύχω έξω στα βουνά;

    Πολύ ωραία δουλειά... και βόλτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και ευχόμαστε η συνάντηση να μην καθυστερήσει!

      Διαγραφή