Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Himantoglossum comperianum

Λέσβος, 18/5/2013

Η ορχιδέα Himantoglossum comperianum (Steven) P. Delforge, περισσότερο γνωστή ως Comperia comperiana, πήρε το όνομά της από το Γάλλο γαιοκτήμονα και έποικο της Κριμαίας Compère, καθώς ήταν ο πρώτος που τη συνέλεξε.

Είναι ένα από τα σπανιότερα είδη ορχιδεών της Ελλάδας, με σποραδικές εμφανίσεις στα νησιά Σάμο, Κω και Ρόδο και ένα σταθερότερο πληθυσμό στο όρος Όλυμπος της Λέσβου. Το κέντρο εξάπλωσής της εντοπίζεται στην Τουρκία και φτάνει δυτικά ως το προαναφερθέντα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, βόρεια στην Κριμαία, νότια στο Λίβανο και ανατολικά στην περιοχή του ιρανικού Κουρδιστάν.     

Στη Λέσβο, όπου την εντοπίσαμε, ανθίζει γύρω στα μέσα Μαΐου σε άκρες δασών πεύκου ή φυλλοβόλων, σε ασβεστόλιθο. Πρόκειται για μια ορχιδέα-φάντασμα, αφού ο εντοπισμός της σε μια θέση δεν εξασφαλίζει ότι θα βρεθεί εκεί και την επόμενη χρονιά. Φέτος, μετά τις πρώιμες ζέστες του Μαΐου, η C. comperiana εντοπίστηκε μόνο στα ψηλότερα σημεία του Ολύμπου, σε πολύ σκιερές τοποθεσίες.


Προστατεύεται από τη Σύμβασης της Βέρνης για την Προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος (1979), το ΠΔ 67/81 και τη Συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES). Ακόμα, περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000». Μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή είναι η συλλογή των βολβών της για την παρασκευή σαλεπιού στη γειτονική Τουρκία. 

2 σχόλια:

  1. Αποστολή εξετελέσθη . Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθειά σου . Προβληματίζομαι για το που θα σε στείλουμε του χρόνου .......

    Καταπληκτικές φωτογραφίες και παρουσίαση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Έχει ακόμα να δώσει πολλά η Λέσβος και έχω κι εγώ να σας δείξω πολλά. Εν καιρώ...

      Σ' ευχαριστώ πολύ Ηλία!

      Διαγραφή