Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Paeonia mascula ssp. russi

Λευκάδα, 28/4/2012

Η συνάντηση με μια παιώνια είναι πάντα εντυπωσιακή και η Paeonia mascula (L.) Mill. ssp. russi (Biv.) Cullen & Heywood δεν ξεφεύγει απ΄αυτόν τον κανόνα. Λόγω της αγάπης της για τις σκιερές και ημισκιερές θέσεις, συχνά παραμένει αθέατη στο ευρύ κοινό, αλλά ανταμείβει με τα κάλλη της όποιον επιμείνει λίγο παραπάνω στο κυνήγι της. Ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου.

Το συγκεκριμένο υποείδος βρίσκει στην Ελλάδα το ανατολικότερο σημείο της εξάπλωσής του και στον ελλαδικό χώρο απαντά στα Ιόνια νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο αλλά και στο όρος Μπούμιστος και το δρυοδάσος του Ξηρόμερου της Αιτωλοακαρνανίας. Εκτός Ελλάδας βρίσκεται στη Ν. Ιταλία, τη Σικελία, την Κορσική και τη Σαρδηνία.

Φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει από τη βόσκηση, γιατί έχει πικρή γεύση εξαιτίας της ύπαρξης φαινολικών συστατικών. Στη Λευκάδα, η Τρίγκου* μας πληροφορεί ότι δεν κινδυνεύει από τη συλλογή για καλλωπιστική χρήση, κάτι που όμως συμβαίνει στη γειτονική Ζάκυνθο σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων του 2009.

Τα φυτά του γένους στην αρχαιότητα έχαιραν μεγάλης εκτίμησης λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από το όνομά τους, το οποίο παίρνουν από το θεό-ιατρό Παιώνα. Το δημώδες όνομα πηγουνιά μάλλον προέρχεται από παράφραση αυτού του ονόματος.


* Τρίγκου Β., 2006: Σημαντικοί βιότοποι και φυτά της νήσου Λευκάδας: προτάσεις για την προστασία των βιοτόπων και της αυτοφυούς χλωρίδας, Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, Πάτρα.

2 σχόλια: