Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Geranium thessalum

Σινιάτσικο, 11/6/2011

Το Geranium thessalum Franzén διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο ιδιαίτερου γερανιού της Ελλάδας. Είναι πολύ όμορφο, αλλά και σπάνιο, αφού εντοπίζεται μόνο στο όρος Σινιάτσικο (Άσκιο) της Δ. Μακεδονίας. Μάλιστα, παλαιότερα θεωρούταν ενδημικό του Σινιάτσικου, μέχρι που εντοπίστηκε και στη γειτονική Π.Γ.Δ.Μ.
 
Είναι στενά συγγενικό με το G. subcaulescens και η εμφανέστερη διαφορά τους βρίσκεται στο στύλο, ο οποίος είναι άσπρος στο G. thessalum, αλλά μαύρος στο G. subcaulescens. Απαντά στην υπαλπική ζώνη του Σινιάτσικου, σε πετρώδεις θέσεις και βράχους, από τα 1670 μ. μέχρι την κορυφή (2111 μ.). Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι τέλη Ιουλίου.
 
Συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, στον Παγκόσμιο Κατάλογο Ειδών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε. και στα Άλλα Σημαντικά Φυτά του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000». Σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων, το G. thessalum πληροί τα κριτήρια ώστε να ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης ως τρωτό, κυρίως λόγω της περιορισμένης έκτασης στην οποία φύεται, σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό ενήλικων ατόμων (1000). Απειλές του πληθυσμού του μπορεί να είναι η υπερβόσκηση ή πιθανή πυρκαγιά.

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το εύρημα και ευχαριστίες που το μοιραστήκατε μαζί μας. Προσωπικά ούτε το όνομά του δεν ήξερα . Πάντως έχω μια απορία σχετικά με το όνομά του : Δεν νομίζω ότι ονομάστηκε τυχαία Thessalum . Λογικό θα είναι να βρέθηκε για πρώτη φορά κάπου στη Θεσσαλία . Εξάλλου από την Κοζάνη μέχρι τα Σκόπια είναι μεγάλη η απόσταση . Πιστεύω ότι υπάρχει και αλλού. Καλή τύχη λοιπόν σε όλους μας τα χρόνια που έρχονται . Η πατρίδα μας μας επιφυλάσσει πολλές ακόμα εκπλήξεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Ηλία! Μοιραζόμαστε κι εμείς μαζί σου την ίδια απορία. Πάντως περιγράφηκε για πρώτη φορά από το Σινιάτσικο και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Ίσως όντως να υπάρχει και αλλού. Ορίστε ακόμα ένας λόγος για να πάρουμε τα βουνά την άνοιξη! (λες και δε μας έφταναν όλοι οι υπόλοιποι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή