Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Centaurea pawlowskii

Φαράγγι Βίκου, 3/7/2011


Η Centaurea pawlowskii Phitos & Damboldt εμφανίζεται στη χώρα μας σε Τύμφη, Τραπεζίτσα και Σμόλικα, αλλά και στη γειτονική Π.Γ.Δ.Μ. Παρά την περιορισμένη γεωγραφική κατανομή της, καμία χώρα δεν μπορεί να τη διεκδικήσει ως εθνικό ενδημικό της. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια αδυναμία του ορισμού του ενδημισμού, αφού η διάσπαση από πολιτικά σύνορα της περιοχής εξάπλωσής της, την «υποβιβάζει» από εθνικό σε βαλκανικό ενδημικό. Ίσως αυτό να δημιουργεί παρεξηγήσεις όσον αφορά τη σπανιότητα και τη σημαντικότητά της. 

Φύεται σε σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, σε υψόμετρο 1700-2350 μ., αλλά στο φαράγγι του Βίκου κατεβαίνει μέχρι τα 900 μ. Ανθίζει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η C. pawlowskii προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Ειδών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε. και τα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000». Περιλαμβανόταν στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης το 1997 και το 2007 με το χαρακτηρισμό «σπάνιο», αλλά όχι και στην τελευταία έκδοση του καταλόγου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου