Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Crocus boryi ssp. boryi

Λευκάδα, 21/10/2011


Λευκών ενδημικών κρόκων συνέχεια, με τον Crocus boryi ssp. boryi Gay

Μοιάζει με τον C. hadriaticus (λευκός, κίτρινος λαιμός, φύλλα κατά την άνθιση), αλλά διαφέρει στους ανθήρες, οι οποίοι είναι άσπροι και στο στύλο που είναι πολυσχιδής. Μερικές φορές τα άνθη φέρουν μωβ νευρώσεις ή, σπανιότερα, είναι εξ ολοκλήρου απαλό μωβ. 

Όπως και ο C. hadriaticus, ο C. boryi ssp. boryi είναι περισσότερο κοινός σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά έχει βρεθεί και στα 1500 μ. στην Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε ελαιώνες, περιθώρια αγρών, αμμώδεις χορταριασμένες περιοχές, ξερά ακαλλιέργητα αργιλώδη και πετρώδη εδάφη και σε ασβεστόλιθο. Ανθίζει από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ καμιά φορά βρίσκεται ανθισμένος και τον Ιανουάριο. Ιδιαιτερότητά του είναι ότι τα άνθη του κλείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό, αναζητείστε τον μέρα! 

Φύεται στα Ιόνια νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο), την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τη Ν.Α. Κρήτη, ενώ το έτερο υποείδος C. boryi ssp. tournefortii Greuter, Matthäs & Risse απαντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το τελευταίο  ξεχωρίζει από το χρώμα του άνθους, το οποίο είναι ένα απαλό μωβ. Βέβαια, αν βρεθείτε στην Κρήτη μπορεί να συναντήσετε πληθυσμούς του Crocus boryi ssp. tournefortii με λευκά άνθη και, επιπλέον, στην ανατολική πλευρά του νησιού τα δύο υποείδη υβριδίζουν μεταξύ τους, οπότε οπλιστείτε με υπομονή, η διάκρισή τους θα είναι δύσκολη.

Ο C. boryi, όπως και ο C. hadriaticus, περιλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών που καταχωρήθηκαν για τις περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000» και, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον κατάλογο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  για τα φυτικά είδη που χρήζουν προστασίας (UNEP-WCMC species database).

2 σχόλια:

  1. Ωραίες παρουσιάσεις και εξαιρετική η συνολική εικόνα του blog σας. Καλή συνέχεια στη χρήσιμη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Θα προσπαθήσουμε για χλωριδικές ανταποκρίσεις και από τα μέρη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή