Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Melampyrum heracleoticum

Γρεβενά, 13/9/2014

Το Melampyrum heracleoticum Boiss. & Orph. είναι ένα σχετικά σπάνιο ημιπαράσιτο της οικογένειας Orobanchaceae. Το όνομά του (μελας – πυρος) χρησιμοποιήθηκε από το Θεόφραστο για ένα ζιζάνιο των καλλιεργειών σιταριού, αλλά δυστυχώς το name-hunting του φυτού σταμάτησε για εμάς σε αυτή την πληροφορία. Ευπρόσδεκτη κάθε άλλη δική σας!

Ενδημεί στο δυτικό μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου και συγκεκριμένα στη χώρα μας, στην Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην Ελλάδα απαντά στη βόρεια Πίνδο και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ. 


3 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την παραπομπή! Και πάλι όμως δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο το αποκαλούσε έτσι ο Θεόφραστος. Καμιά βοήθεια σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Ο Θεόφραστος αναφέρεται στα στάρια. Μέλας πυρός σημαίνει μαυρόσταρο να πούμε σήμερα, και ήταν μια ποικιλία σταριού του τότε. Οι βοτανολόγοι που χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο για το φυτό που όμορφα παρουσιάζετε, νομίζω, κάτι είχαν κατά νούν, που εγώ αγνοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Έχετε δίκιο, ο Θεόφραστος δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο γένος. Ψάχνοντας, βρήκα ότι υπάρχουν είδη του γένους που φύονται μέσα σε καλλιέργειες. Καμία άλλη σύνδεση όμως δεν μπορώ να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή