Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Onosma elegantissima

Βούρινος, 24/5/2014

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ο μικρός βοτανικός παράδεισος που κρύβει το όρος Βούρινος παρέμενε ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Το 1956 ξεκίνησε η βοτανική εξερεύνηση του βουνού από τον Rechinger και τον Γουλιμή. Το Onosma elegantissima Rech. f. & Goulimy, ένα από τα 8 τοπικά ενδημικά είδη που φιλοξενεί ο Βούρινος και που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού στον κόσμο, ανακαλύφθηκε εκείνη τη χρονιά.

Το όνομα του γένους προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις όνος, δηλαδή γάιδαρος και οσμή. Δε γνωρίζουμε αν όντως έχει την ιδιότητα να προσελκύει τα συμπαθή θηλαστικά. Είναι πάντως δύσκολο να συναντήσει κανείς γαϊδούρια στις απότομες ορεινές πλαγιές του Βούρινου και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 800-1800 μ., όπου το κομψό (elegantissima) αυτό είδος Onosma φυτρώνει. Απαντά σε βραχώδεις ή πετρώδεις θέσεις, μέσα σε αειθαλείς θαμνώνες και σε υπαλπικούς βιοτόπους, συνήθως στα άφθονα σερπεντινικά πετρώματα του βουνού, αλλά περιστασιακά και σε ασβεστόλιθο. Η ανθοφορία του ξεκινά γύρω στα μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.  


Το O. elegantissima προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας του 1995, στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».


6 σχόλια:

  1. Όλες οι αναρτήσεις σου είναι αληθινό φροντιστήριο και εικαστικό υπερθέαμα!! Ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ, Ηλία! Νομίζω ότι αξίζει σε αυτά τα όμορφα πλάσματα μια προσπάθεια ανάδειξής τους, έτσι ώστε να τα μάθουμε καλύτερα και να τα προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά :)

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σας!
      Αντιπροσωπευτικός σχολιασμός

      Διαγραφή
    3. Τότε οφείλω και σε σένα ένα μεγάλο ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    4. Μας τα ανταποδίδεις με τις αναγνωρίσεις στο FB...

      Διαγραφή
  2. Αν και γνωρίζω την σεμνότητά σου, Κατερίνα, επέτρεψέ μου να πω ότι το έργο σου συγκινεί αρκετό κόσμο. Να είσαι περήφανη γι΄αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή