Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Sedum rubens

Λέσβος, 14/4/2013


Όσο μπόι του λείπει, τόσο χρώμα έχει, θα μπορούσε να πει κάποιος για το μικρό Sedum rubens L., που κάνει κάθε Απρίλιο τα ηφαιστιογενή βράχια της δυτικής Λέσβου να κοκκινίζουν. Το νησί του Αιόλου δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο να φιλοξενεί το χαριτωμένο αυτό εκπρόσωπο της οικογένειας Crassulaceae. Στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι τη βόρεια Γαλλία, τα Κανάρια νησιά και τη Μέση Ανατολή.

Προτιμά τους ξηρούς εκτεθειμένους βιοτόπους, όπως τα βράχια, και φύεται από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 800 μ., ανεβαίνοντας περιστασιακά ψηλότερα, όπως π.χ. συμβαίνει στην Κρήτη. Η ανθοφορία του ξεκινά το Μάρτιο και μπορεί να διαρκέσει έως και τον Ιούνιο.


5 σχόλια:

 1. καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας !
  εδώ κι ένα χρόνο περίπου παρακολουθώ το ιστολόγιο σας και πραγματικά με έχει βοηθήσει πολύ στην αναζήτηση φυτών μιας κι ενδιαφέρομαι για φυτά και κυρίως βότανα που φύονται στην περιοχή μου.
  θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα με κάποιες φωτογραφίες που τραβάω αν θα μπορούσατε να μου πείτε τι φυτό είναι το κάθε ένα από αυτά.
  ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  και πάλι συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας!
  Νάντια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Η αναγνώριση φυτών από φωτογραφίες, παρόλο που πολλές φορές είναι εφικτή, κάποιες φορές είναι από παρακινδυνευμένη έως αδύνατη. Αν θέλεις στείλε φωτογραφίες στο mail planthunters.gr@gmail.com. Ο ελεύθερος χρόνος λιγοστός, αλλά για φίλους του blog θα γίνει μια προσπάθεια ανεύρεσής του!

   Διαγραφή
 2. ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση !
  γνωρίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατη η αναγνώριση φυτών από φωτογραφίες, το έχω δει άπειρες φορές με άπειρα φυτά. εσείς όμως δείχνετε να έχετε καλή γνώση του αντικειμένου οπότε σας εμπιστεύομαι. άλλωστε, η όλη διαδικασία είναι αποκλειστικά ερασιτεχνική από μέρους μου, απλά θέλω να μάθω τι είναι όλα αυτά τα όμορφα χρώματα και αρώματα γύρω μου και πως ονομάζονται.
  λοιπόν, τραβάω φωτογραφίες και τις στέλνω άμεσα !
  και πάλι σας ευχαριστώ πολύ !!!

  Νάντια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Το έχω δει συναντήσει και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, δεν είναι σπάνιο, πουθενά όμως δεν το πέτυχα με τόσο έντονο χρώμα και να σχηματίζει τόσο μεγάλους πληθυσμούς όσο στη δυτική Λέσβο. Κρίμα που δεν έχω καμιά πιο μακρινή φωτογραφία να σας δείξω!

   Διαγραφή