Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Orchis anatolica

Χίος, 30/3/2013

Η ορχιδέα Orchis anatolica Boiss. εξαπλώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, από τις Κυκλάδες και την Κρήτη στα δυτικά, μέχρι το Ιράν στα ανατολικά. Το γεγονός ότι περιγράφηκε το 1844 από την Καρία, περιοχή της Ανατολίας, καθιστά περιττές περαιτέρω διευκρινήσεις για την προέλευση του ονόματός της.

Φύεται σε ημισκιερές πετρώδεις τοποθεσίες, συνήθως μέσα σε φρύγανα, πευκοδάση ή άλλα ανοιχτά δάση και μπορεί να ανέβει μέχρι τα 2000 μ. Η ανθοφορία της ξεκινά συνήθως το Μάρτιο και διαρκεί μέχρι και το Μάιο, ανάλογα με το υψόμετρο.

Η O. anatolica προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 του ελληνικού κράτους και τη Συνθήκη CITES για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας. 


6 σχόλια:

  1. Υπέροχη και ζηλευτή! Να μην την ψάχνω, λες, στο Βελούχι Κατερίνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσθεσέ την στον κατάλογο με τα φυτά που θα δεις, όταν επισκεφτείς την ανατολή. Θα δεις ότι μαζεύονται πολλά διαμαντάκια και θα πειστείς να κάνεις αυτό το ταξίδι μια ώρα αρχύτερα!

      Διαγραφή
  2. ορχιδεες.....
    Εχει τοσες πολλες η χωρα μας αλλα δυστυχώς δεν τις αναγνωριζουμε οι περισσοτεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει όντως πολλές η χώρα μας και κάποιες μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που τις ξεχωρίζουν ελάχιστοι! Οι περισσότερες πάντως είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστούν και η άνοιξη είναι κοντά...

      Διαγραφή
  3. Η καθ' ημάς Ανατολή, που γράφουν και οι φυλλάδες, Κατερίνα. Να δούμε πότε θα φυσήξουν ούριοι οι άνεμοι για τον απόπλου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύγχρονη Ιφιγένεια μεταφράζεται ως χρόνος και χρήμα... Εδώ θα είναι η Ανατολή και τα φυτά της θα σε περιμένουν!

      Διαγραφή