Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Crocus sieberi ssp. sublimis

Γρεβενά, 16/1/2011

Ο Crocus sieberi ssp. sublimis είναι ένα από τα λίγα γενναία φυτά που αψηφούν το κρύο του Ιανουαρίου στα Γρεβενά και αποφασίζουν να ανθίσουν μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα υποείδη του C. sieberi, ενδημικό των βαλκανίων, αφού  εξάπλωσή του περιλαμβάνει τη νότια Αλβανία, τη νότια πρώην Γιουγκοσλαβία, τη νότια Βουλγαρία και την Ελλάδα, με νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του τα βουνά Κυλλήνη, Χελμός και Παναχαϊκό της βόρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα, στα βουνά αυτά απαντά μια ιδιαίτερη μορφή του κρόκου, η forma tricolor, με ζωηρόχρωμα άνθη και μια λευκή ζώνη να παρεμβάλλεται ανάμεσα στην κίτρινη βάση και τη λιλά κορυφή των τεπάλων.  

Τα υπόλοιπα τρία υποείδη που περιλαμβάνονται στο είδος είναι τα: sieberi, ενδημικό των βουνών της Κρήτης, nivalis, που απαντά μόνο στον Ταΰγετο και atticus, ενδημικό της Αττικής, της νότιας Εύβοιας και της Άνδρου, το οποίο έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας (εδώ).

Ο κρόκος αυτός είναι διαδεδομένος και τοπικά κοινός στην Ελλάδα. Φύεται σε ένα μεγάλο εύρος υψομέτρου, από τα 500 έως τα 2300 μ., μέσα σε δάση στα χαμηλά υψόμετρα και σε λιβάδια ψηλότερα. Ανθίζει τους μήνες Ιανουάριο έως Ιούνιο, αναλόγως και πάλι με το υψόμετρο. Συμπεριλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000». 

2 σχόλια:

  1. Ωραία αυτά που γράφεις Κατερίνα....έχω κανα μήνα που το βλέπω ανθισμένο στα Γρεβενά...απίστευτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Χρήστο! Σκεφτόμουν κι εγώ αυτές τις μέρες πως φέτος που είχε ήπιο σχετικά χειμώνα, θα ήταν στις δόξες τους οι κρόκοι στα Γρεβενά. Πάντως τα Χριστούγεννα δε βρήκα τίποτα...

      Διαγραφή