Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Viola rausii

Κίσσαβος, 4/9/2011

Πίσω από πολλά ονόματα φυτών κρύβεται μια τραγική ιστορία έρωτα της ελληνικής μυθολογίας: ο Απόλλων ερωτεύτηκε τη Δάφνη, η Αφροδίτη τον Άδωνι, ο Νάρκισσος τον εαυτό του. Μετά το θάνατο των τριών θνητών, το όνομά τους δόθηκε σε όμορφα λουλούδια: Daphne, Adonis, Narcissus. Για το γένος Viola η ιστορία είναι λίγο διαφορετική, αν και πάλι ερωτική, με πρωταγωνιστή το Δία και θύμα την Ιώ. Ο Δίας για να προστατεύσει την Ιώ από τη ζηλόφθονη Ήρα, τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα και την έβαλε να βόσκει σε ένα λιβάδι με μωβ άνθη, στα οποία έδωσε το όνομά της: ία. Από τη γνωστή σε όσους λύνουν σταυρόλεξα λέξη προέρχεται το όνομα βιόλα ή βιολέτα. 

Η Viola rausii Erben είναι μια βιολέτα ενδημική του Κισσάβου και του Πηλίου, που φύεται σε πετρώδεις πλαγιές ή βραχώδεις τοποθεσίες, από τα 550 έως τα 1950 μ. Ανθίζει από τον Απρίλιο και ανάλογα με το υψόμετρο η ανθοφορία της μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

4 σχόλια:

  1. Το ίον το εύοσμον που ακούμε και στα τροπάρια της εκκλησιαστικής μουσικής , Κατερίνα . Ποιός δεν έχει εκστασιαστεί μυρίζοντας ένα μπουκετάκι Viola odorata , και πόσα παιδικά χεράκια δεν τα ακουμπούσαν με δέος και ευλάβεια το μεγαλοβδόμαδο στον επιτάφιο , τα χρόνια της ανεμελιάς που ξεχάσαμε , πριν συνηθίσουμε τις εξωτικές ζέρμπερες , τις τουλίπες εξ' Ολλανδίας και τις τροπικές ορχιδέες της Σιγκαπούρης !!

    Πανέμορφη η παρουσίασή σου . Προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πόσοι βοτανικοί, ερασιτέχνες και μη, δεν εκστασιάζονται όταν συναντούν σπάνιες βιολέτες στα βουνά! Εγώ σε ευχαριστώ Ηλία.

      Διαγραφή
  2. Σαν μια μικρή πριγκίπισσα που σα να ξάφνιασες και στητή-στητή σε κοιτάζει τώρα λιγάκι απορημένη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή