Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Calystegia soldanella

Λευκάδα, 19/5/2012


Τα μεγάλα ρόδινα άνθη της Calystegia soldanella (L.) Roemer & Schultes μοιάζουν με παλιό γραμμόφωνο. Είναι από τα εντυπωσιακότερα φυτά της  χλωρίδας των αμμοθινών, η οποία περιλαμβάνει στην Ελλάδα είδη όπως τα Otanthus maritimus, Matthiola tricuspidata και Pancratium maritimum και τοπικά  στη Λευκάδα την ενδημική Arenaria leucadia. Το όνομα του είδους soldanella της δόθηκε για τα πολύ χαρακτηριστικά νεφροειδή σαρκώδη φύλλα της, που θυμίζουν το σχήμα του ρωμαϊκού νομίσματος solidus.

Η μεταφορά των σπερμάτων της με τα θαλάσσια ρεύματα ευθύνεται για την ευρεία γεωγραφική της εξάπλωση, η οποία περιλαμβάνει παραθαλάσσιες περιοχές  στη Δ. Ευρώπη, τις παραμεσόγειες περιοχές, τη ΝΔ Ασία, την Κίνα, την Ιαπωνία,  την Αμερική και την Ωκεανία. Φαίνεται ότι η μόνη ήπειρος από την οποία απουσιάζει είναι η Ανταρκτική!

Παρά την κοσμοπολίτικη εξάπλωσή της, συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Ειδών που χρήζουν προστασίας του Ο.Η.Ε., ίσως γιατί το ενδιαίτημά της, οι αμμώδεις παραλίες, απειλούνται από τουριστικές δραστηριότητες.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Arenaria leucadia

Λευκάδα, 30/5/2012

Η Arenaria leucadia Phitos & Strid, είναι η αδιαμφισβήτητη χλωριδική σταρ της Λευκάδας, καθώς είναι το μοναδικό τοπικό ενδημικό φυτό του νησιού. Έτσι λοιπόν, από το φθινόπωρο που κάναμε την πρώτη επαφή μας με τη χλωρίδα του νησιού, την περιμέναμε εναγωνίως να ανθίσει.

Η ανθοφορία της ξεκινά γύρω στα μέσα Απριλίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Όντας ένα αμμόφιλο είδος, περιγράφηκε το 1994 από μια αμμώδη παραλία κοντά στο ακρωτήριο Γυράπετρα. Η Τρίγκου, το 2006, την εντόπισε σχεδόν σε όλο το μήκος της Β και Δ παραλιακής ζώνης της λιμνοθάλασσας που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λευκάδας και σε τρεις ακόμη παραλίες των δυτικών ακτών του νησιού. Μη επιβεβαιωμένες θέσεις αναφέρονται από τα ορεινά της Λευκάδας και από την Κεφαλονιά (Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, 2009).

Οι μικροί πληθυσμοί που σχηματίζει δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1000 άτομα (Τρίγκου, 2006). Επιπλέον, αν και δεν κινδυνεύει άμεσα από τον τουρισμό, καθώς η περίοδος ανθοφορίας της τελειώνει πριν καταφθάσουν οι ορδές των λουόμενων, οι βιότοποί της υποβαθμίζονται συνεχώς από απορρίμματα, έργα τουριστικής υποδομής και καταπάτηση με μηχανοκίνητα μέσα. Γι’ αυτό άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, όπου προτείνεται η κατάταξή της στην κατηγορία των Κινδυνευόντων, και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», στο οποίο ανήκει και η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Λευκάδας.