Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Crocus speciosus subsp. speciosus

Ακαρνανικά, 18/10/2014

Πρόκειται για έναν κρόκο… εξαιρετικό, σύμφωνα με τον βοτανικό που τον βάφτισε, αφού αυτό ακριβώς σημαίνει speciosus (ή θαυμάσιος, εξαίσιος, ξεχωριστός). Ο Crocus speciosus M. Bieb. subsp. speciosus είναι όντως ένας ακόμα πανέμορφος κρόκος. Αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η σπανιότητά του στον ελλαδικό χώρο. Με τρεις μόνο μικρούς πληθυσμούς σε Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πίνδο, αποτελεί το δυτικότερο όριο εξάπλωσης του υποείδους στην Ελλάδα. Εκτός συνόρων απαντά στον Καύκασο και την Κριμαία, περιοχές του βόρειου Ιράν και της Τουρκίας, καθώς και στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Όπως πληροφορούμαστε από το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, ο φθινοπωρινός αυτός κρόκος φύεται σε θέσεις που διατηρούν υγρασία, κάτω από αριές (Quercus ilex) ή σε θέσεις με βόρεια έκθεση, ενώ έχει ανευρεθεί σε υψόμετρο από 800 έως 1400 μ. Ανθίζει από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.




Η εξάπλωση του C. speciosus subsp. speciosus στην Ελλάδα πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από αυτή που γνωρίζουμε έως τώρα, σύμφωνα με τους Θεοφάνη Καραμπλιάνη και Θεοφάνη Κωνσταντινίδη (Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων, 2009). Πάντως, οι μέχρι τώρα γνωστοί πληθυσμοί του πληρούν τα κριτήρια της IUCN για την ένταξή του στην κατηγορία «Τρωτό». 

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Melampyrum heracleoticum

Γρεβενά, 13/9/2014

Το Melampyrum heracleoticum Boiss. & Orph. είναι ένα σχετικά σπάνιο ημιπαράσιτο της οικογένειας Orobanchaceae. Το όνομά του (μελας – πυρος) χρησιμοποιήθηκε από το Θεόφραστο για ένα ζιζάνιο των καλλιεργειών σιταριού, αλλά δυστυχώς το name-hunting του φυτού σταμάτησε για εμάς σε αυτή την πληροφορία. Ευπρόσδεκτη κάθε άλλη δική σας!

Ενδημεί στο δυτικό μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου και συγκεκριμένα στη χώρα μας, στην Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην Ελλάδα απαντά στη βόρεια Πίνδο και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ.