Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ajuga piskoi

Κοζάνη, 4/7/2014

Η Ajuga piskoi Degen & Bald. είναι ένα από τα πιο ευκολοδιάκριτα είδη του γένους και ταυτόχρονα από τα πιο ακριβοθώρητα. Με σποραδικές εμφανίσεις στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, αποτελεί ένα από τα σχετικά άγνωστα είδη του Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.




Η συνολική εξάπλωσή της περιλαμβάνει μία θέση στη νότια Αλβανία, μία στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ και τρεις θέσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες μία βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων, μία στο νομό Κοζάνης και μία στο Γράμμο. Προτιμά θέσεις φωτεινές και δροσερές μέσα σε φυλλοβόλα δάση ή θαμνώνες και ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.


Σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN, το είδος κατατάσσεται στην κατηγορία τρωτό. Στην Κοζάνη βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της που αριθμεί περί τα 50 ώριμα άτομα. Στο νομό Ιωαννίνων βρέθηκε μόνο ένα άτομο, ενώ από το Γράμμο υπάρχει μόνο μια αναφορά του 1939, χωρίς να έχει ανευρεθεί έκτοτε.  

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Narthecium scardicum

Μαυροβούνι, 4/7/2014

Από τα πιο δυσεύρετα φυτά της Ελλάδας, το Narthecium scardicum Košanin απαντά σε δύο μόνο βουνά της βόρειας Πίνδου: το Σμόλικα και το Μαυροβούνι Γρεβενών. Το όνομά του πιθανόν να παραπέμπει στη λέξη νάρθηκας, αν και μπορεί απλώς να είναι αναγραμματισμός ενός άλλου γένους με το οποίο φιλοξενούνταν στην ίδια οικογένεια, το γένος Anthericum (Liliaceae). Τώρα πια το Narthecium έχει μετακινηθεί στην οικογένεια Melanthiaceae.

Εκτός Ελλάδας, το N. scardicum βρίσκεται μόνο στη βορειοανατολική Αλβανία και τη νοτιοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή δηλαδή του όρους Σκάρδος, από όπου πήρε το όνομά του το είδος.

Το σπανιότατο αυτό φυτό, με τα χαρακτηριστικά τριχωτά νήματα των στημόνων, φύεται σε υγρές θέσεις, δίπλα σε ρυάκια και πηγές, σε υψόμετρο από 1500 έως 2100 μ. και σερπεντινικό υπόστρωμα. Ανθίζει μόνο τον Ιούλιο.

Περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο φυτών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».