Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Minuartia baldaccii

Γρεβενά, 3/5/2013


Το γένος Minuartia αποτελείται από 115 περίπου είδη που εξαπλώνονται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και τη δυτική Ασία, ενώ στη χώρα μας εκπροσωπείται από περισσότερα των 40 taxa, ανάμεσά τους και αρκετά ενδημικά της Ελλάδας ή των Βαλκανίων. Στα τελευταία ανήκει η Minuartia baldaccii (Halácsy) Mattf., ένα είδος με σχετικά μεγάλα άνθη, που απαντά μόνο στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, στον ελληνικό χώρο η εξάπλωσή της περιορίζεται σε περιοχές της βόρειας Πίνδου.

Φύεται συνήθως σε σερπεντινικά υποστρώματα, σε βραχώδεις τοποθεσίες ανοιχτών δασών ή αλπικών βιοτόπων και υψόμετρο από 500 έως 2300 μ. Η ανθοφορία της ξεκινά το Μάιο και διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η M. baldaccii συμπεριλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών που καταχωρήθηκαν για τις περιοχές του δικτύου “ΦΥΣΗ 2000”.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Orchis anatolica

Χίος, 30/3/2013

Η ορχιδέα Orchis anatolica Boiss. εξαπλώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, από τις Κυκλάδες και την Κρήτη στα δυτικά, μέχρι το Ιράν στα ανατολικά. Το γεγονός ότι περιγράφηκε το 1844 από την Καρία, περιοχή της Ανατολίας, καθιστά περιττές περαιτέρω διευκρινήσεις για την προέλευση του ονόματός της.

Φύεται σε ημισκιερές πετρώδεις τοποθεσίες, συνήθως μέσα σε φρύγανα, πευκοδάση ή άλλα ανοιχτά δάση και μπορεί να ανέβει μέχρι τα 2000 μ. Η ανθοφορία της ξεκινά συνήθως το Μάρτιο και διαρκεί μέχρι και το Μάιο, ανάλογα με το υψόμετρο.

Η O. anatolica προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 του ελληνικού κράτους και τη Συνθήκη CITES για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας. 


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Iris orientalis

Λέσβος, 9/5/2013

Μια αρκετά σπάνια ίριδα για την Ελλάδα, με όνομα όχι τυχαίο, αφού έχουν τη χαρά να συναντήσουν μόνο όσοι ταξιδέψουν στα ανατολικά της χώρας. Ο λόγος για την Iris orientalis Mill., η οποία απαντά στις εκβολές του ποταμού Έβρου και τα νησιά Λέσβος και Σάμος. Εκτός Ελλάδας η εξάπλωσή της είναι και πάλι περιορισμένη, καθώς εντοπίζεται μόνο σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Τουρκίας.

Φύεται σε υγρές θέσεις, όπως εκβολές ποταμών, και ανθίζει κυρίως τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Προστατεύεται από το ΠΔ 67/1981.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Primula veris

Οξιά, 24/4/2010

Primula veris, το όνομά της φανερώνει το πόσο βιάζεται να φέρει την άνοιξη: primus είναι 
ο πρώτος και ver η άνοιξη. Με αυτό το φυτό των Κελτών Δρυΐδων σας ευχόμαστε καλή χρονιά. 

Ας έρθει νωρίς η άνοιξη κι ας είναι το 2014 ένα λιβάδι στρωμένο με λουλούδια!